Tousle Crows

The LARP clan
 
ИндексКалендарГалерияВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиПотребителски групиРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Безопасност

Go down 
АвторСъобщение
Кизе Иста
Сивопер
avatar

Female Брой мнения : 68
Age : 28
Местожителство : Елирия
Registration date : 08.04.2008

Character sheet
Раса: Човек
Клас: Авантюрист
Оръжие: Копие

ПисанеЗаглавие: Безопасност   Сря Апр 09, 2008 4:51 am

1. Всеки участник в ларп е задължен да пази човека, с когото се сражава, и да внимава да не го нарани.

2. Забранени са удари в главата, врата и слабините, както и замахвания към тези места - например вертикален замах с меч отгоре към главата.

3. Всеки играч е длъжен да преценява силата на замаха и ударите си, така че ударите в позволените части на тялото да не причиняват силна болка, трайни видими белези или травми.

4. По време на ларп на играчите е разрешено да се бият само и единствено със своето оръжие. Забранени са:

- Удари с ръце или юмруци;

- Удари с лакти;

- Ритници;

- Опити за изтръгване оръжието на противника чрез прилагане на сила върху определена част от тялото (напр. извиване на ръка)

Всякакви демонстрации или индивидуални схватки, които включват подобни похвати или имитация на такива похвати, се провеждат извън рамките на организираната игра, по взаимно съгласие на участващите в тях и на тяхна отговорност.

5. Забранени са захвати на ръцете (т.е. не можеш да хванеш ръката на противника, за да отклониш удара му). За това правило се допускат изключения, като хората, които желаят да използват захвати, предварително се обаждат и го правят само при схватки помежду си.

6. При влизане на близка дистанция отблъскването на противника или на ръката с оръжието му е разрешено, но трябва да се извършва с внимание.

7. Ако по време на игра участник забележи някаква реална опасност за друг играч, той веднага трябва да извика високо, ясно и силно “Спрете”, колкото пъти е нужно докато всички участници в близост го чуят. Всеки играч е задължен в този момент веднага да спре това, което върши, и да застане на място. Такива опасни ситуации могат да се случат най-вече по време на битка на по-неблагоприятен терен – стръмно дере, каменист участък и т.н. Когато се установи ясно какъв е проблемът, участниците следва да установят дали има пострадали и в зависимост от ситуацията да продължат играта, или да окажат първа помощ и при необходимост да организират изтегляне на пострадалия и завеждането му до място, където да получи квалифицирана медицинска помощ.

8. Изисквания към оръжията

Оръжията за ларп се изработват от ПВЦ – профили за щори или ПВЦ тръби, обезопасени допълнително с дунапрен, ленти за изолиране на прозорци или друг подобен материал. Външната част на оръжията, която в реалността е метална, се облепва с алуминиево фолио.

Дървени оръжия НЕ се допускат.

Оръжията не бива да имат никакви остри участъци или ръбове които могат да нанесат прободни рани.

Щитове може да се изработват от всякакъв материал, стига да са съобразени с изискванията за безопасност. Даден щит може да се използва за отблъскване на противници само и единствено ако частите от щита с които ще имат пряко съприкосновение противниците (предната част), са облепени с някакъв материал за омекотяване на повърхността. Ако щитът ще се използва само за отбрана/париране на противникови удари, той може да бъде облепен само по ръбовете, ако пък няма остри ръбове може директно да се използва.

Върховете на стрелите за лъкове следва да НЕ бъдат остри, а да са омекотени с дунапрен или друг подходящ материал.

Преди всяка игра всички оръжия се проверяват от определени от организаторите оръжейници за съответствие с критериите за безопасност. При липса на такова съответствие, оръжейниците имат право да забранят използването на дадено оръжие.

Препоръчва се, ако решите да си изработите оръжие преди да участвате за пръв път в ларп игра, предварително да се консултирате относно безопасността на оръжието, за да не се налага да ви връщат на място, което не е приятно. Връзка с оръжейниците може да установите чрез форума.

9. Рефери - за всяка игра в зависимост от броя на участниците се определят трима или повече рефери измежду най-опитните играчи, които се разпределят в различни отбори. Тяхна задача е да съблюдават за спазването на правилата. Те участват в играта както всички останали, но и наблюдават за нарушения, отправят предупреждения, отстраняват играчи и се консултират помежду си, когато е необходимо да се вземе решение, свързано с безопасността на играта.

10. Дисциплинарни мерки при нарушаване на правилата за безопасност

Прилага се следният общ принцип: при първо нарушение следва първо предупреждение, при второ нарушение - второ предупреждение, а при трето нарушение – отстраняване, което може да бъде временно (от 15 минути до 1 ден) или постоянно, от цялата игра. Времето за отстраняване се определя от реферите за всеки конкретен случай. При особено груби нарушения реферите могат директно да отстранят даден играч.

10.1. Играч, който неволно удари друг играч с ръка, лакът, крак и т.н. се предупреждава до два пъти, а при трето нарушение се отстранява временно, за период, определен от рефера.

10.2. Играч, който използва забранен похват, който не би могъл да е използван неволно – напр. извиване на ръка, ако приложената сила е малка се предупреждава до два пъти, а при трето нарушение – се отстранява. Ако приложената сила е причинила страдание и риск от сериозна травма, нарушителят се отстранява директно.

10.3 Играч, който нанесе удар в някоя от забранените зони (глава, врат, слабини), се предупреждава до два пъти, а при трето нарушение се отстранява.

10.4. Играч, който нанася прекалено силни удари с оръжието си, се предупреждава до два пъти, а при трето нарушение се отстранява.

10.5.Играч, който не спре да се бие след отправена команда „Спри”, се отстранява от играта за един час. Ако се е наложило играта да бъде преустановена, играчът се лишава от право на участие за една игра.

По всяко време на играта участниците могат да се обръщат към някой от реферите ако смятат че някой играч не спазва правилата.

В заключение бихме искали да отбележим, че както при много видове спорт – не става дума за само за екстремните и опасни спортове, но и за популярни отборни игри като например футбола, правилата за безопасна игра и строгостта при тяхното налагане не могат да елиминират напълно риска от травми. Дисциплинарният аспект на правилата се занимава с умишлените нарушения и опасна игра, както и със систематичната липса от страна на някой играч на внимание и зачитане на сигурността. Оттам насетне следва да се има предвид, че ларпът е игра, която се провежда на открито, обикновено на пресечен терен, и включва тичане, преодоляване на препятстия и физическо взаимодействие с други участници. Свързаните с това рискове от травми са въпрос на собствено решение за участие и отговорност. Всеки играч, осланяйки се на своя здрав разум и чувство, следва да пази себе си и останалите така, както прави това, когато практикува спорт или се движи по улиците.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://www.larp-bg.org/
 
Безопасност
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Tousle Crows :: Л.А.Р.П. :: Правилата на Играта-
Идете на: